Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας: Ελπίδα για χιλιάδες ανασφάλιστους!

ιδιωτική ασφάλιση υγείας
Ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο αποκτά η ιδιωτική ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα, η οποία έρχεται να καλύψει σε μεγάλο βαθμό το κενό που αφήνει η δημόσια ασφάλιση. Με όλο και λιγότερους πολίτες να καλύπτονται από τα δημόσια ταμεία λόγω της ανεργίας και των υψηλών εισφορών οι ασφαλιστικές προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές με χαμηλό κόστος και με υψηλού επιπέδου παροχές υγείας.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ιδιωτικές ασφαλίσεις, οι ασφαλίσεις υγείας γνωρίζουν τεράστια άνθηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πολλοί καταναλωτές που δεν μπορούν να στραφούν στο δημόσιο σύστημα υγείας επειδή είναι άνεργοι ή επειδή ως ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, στρέφονται στον ιδιωτικό κλάδο. Όσο περνάει ο καιρός μειώνεται η πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δομές υγείας του δημοσίου.

Ακόμη και όσοι έχουν δημόσια ασφάλιση προτιμούν τις ιδιωτικές τόσο πρωτοβάθμιο επίπεδο (επισκέψεις σε γιατρούς, εξετάσεις) όσο και σε νοσοκομειακό (νοσηλείες, χειρουργεία κλπ) γιατί ξέρουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν υπηρεσίες υγείας ανώτερου επιπέδου χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν ακόμη και μήνες για μια απλή εξέταση. Μάλιστα, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, όσο η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται χειρότερη. Μακριές λίστες αναμονής, ράντζα και έλλειψη ιατρικών αναλωσίμων ανοίγουν ακόμη περισσότερο το κενό που καλείται να καλύψει η ιδιωτική ασφάλιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της κρίσης, ενώ η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στη χώρα μας μειώθηκε σωρευτικά κατά 35% τα ιδιωτικά προγράμματα υγείας τρέχουν με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, οι ασφαλιστικές διευρύνουν συνεχώς τα προγράμματα τους, προσφέροντας νέες καλύψεις και ευέλικτα ασφαλιστικά προγράμματα προσαρμοσμένα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία. Για αυτό τον λόγο, σημειώνουν ασφαλιστικοί παράγοντες, τα νέα σύγχρονα ασφαλιστικά προϊόντα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών από τις απλές επισκέψεις στους γιατρούς και τις ιατρικές εξετάσεις, έως και τις πιο πολύπλοκες επεμβάσεις. Μάλιστα το κόστος τους έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω του έντονου ανταγωνισμού αλλά και του αυξημένου ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, με τα προγράμματα υγείας οι ασφαλισμένοι απολαμβάνουν μεταξύ άλλων:
  • Νοσοκομειακή περίθαλψη προσαρμοσμένη στις οικονομικές τους δυνατότητες σε νοσοκομείο της επιλογής τους,
  • Παροχές και επιδόματα προστασίας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και της ανάρρωσης,
  • Οικονομική υποστήριξη σε περίπτωση προσωρινής ανικανότητας εργασίας,
  • Προληπτική φροντίδα της υγείας (εξετάσεις, check up),
  • Υψηλό εφάπαξ κεφάλαιο κάλυψης σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών.
 Το κόστος κάθε προγράμματος ασφάλισης εξαρτάται φυσικά από την εταιρεία που θα επιλέξετε, τις παροχές που θα ζητήσετε (ποσοστιαία ή πλήρης κάλυψη νοσηλείας, ιατρικές εξετάσεις, επισκέψεις σε ιατρούς κ.λ.π.) και τους κανόνες εκτίμησης κινδύνου της εκάστοτε εταιρείας. Αναφορικά με την τελευταία παράμετρο, ισχύει γενικά ότι όσο νεώτερο και όσο πιο υγιές είναι το άτομο που θα κάνει ιδιωτική ασφάλεια υγείας, τόσο πιο χαμηλά θα είναι τα ασφάλιστρα, ενώ δεν θα υπάρχουν επασφάλιστρα που συνδέονται με χρόνια νοσήματα (π.χ. καρδιά, διαβήτης κ.λ.π.), τα οποία αφορούν τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι αν έχετε κάποιο χρόνιο νόσημα δεν θα ασφαλιστείτε, αλλά το κόστος θα είναι υψηλότερο.

Έτσι, ένα ενδεικτικό κόστος συμβολαίου για μια υγιή γυναίκα 40 ετών, μέσω κάποιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας, μπορεί να ξεκινά από 40 ευρώ τον μήνα και να περιλαμβάνει δευτεροβάθμια νοσηλεία με αερομεταφορά και ένα ετήσιο check-up. Από το πόσο αυτό και μετά, ανάλογα με τις ανάγκες και την οικονομική δυνατότητά σας, υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές συμβολαίων με τις αντίστοιχες παροχές.

Σε κάθε περίπτωση το κόστος είναι ενδεικτικό και εξαρτάται απο τις απαιτήσεις του κάθε ασφαλισμένου. Ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος είναι αυτός που θα σας ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα σας προστατέψει από κακόβουλες και παραπλανητικές πρακτικές και προγράμματα!

Πηγή: www.insider.gr