Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Covid-19: Μπορεί ένα μαθηματικό μοντέλο να προβλέψει την κορύφωση της κρίσης στην Ελλάδα?

Ενώ βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο εξάπλωσης του Covid-19 στην Ελλάδα και στην προσπάθεια ανάσχεσης του ρυθμού κλιμάκωσης και επιμήκυνσης της περιόδου εξέλιξης, ο καθηγητής του τμήματος Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Γιώργος Ανδρουλάκης, δημιούργησε ένα μοντέλο πρόβλεψης εξέλιξης του ιού βασισμένο σε δεδομένα και επιστημονικές παραδοχές.

Άλλες χώρες βρίσκονται είτε σε πιο προχωρημένο στάδιο, είτε σε αποδρομή. συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση μοντέλων πρόβλεψης της εξέλιξης του ιού στην Ελλάδα, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα.

Στην έρευνα χρησιμοποιούνται δύο προσεγγίσεις που δίνουν διαφορετικά μεταξύ τους τελικά αποτελέσματα, ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, συμπίπτουν ωστόσο ως προς την περίοδο ωρίμανσης και κορύφωσης, που συνεπάγεται ότι δημιουργούν ένα αρκετά αξιόπιστο σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την καλύτερη προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
__________________________________

Δείτε το άρθρο:   Αναθεωρήστε την στρατηγική ασφάλισης και διαχείρισης κινδύνου της επιχείρησης σας

_________________________________
Στόχος είναι να συγκρατηθεί ο εκθετικός ρυθμός εμφάνισης των κρουσμάτων (ώστε τα κρούσματα που θα προστίθενται να μην είναι πολύ μεγάλα) και να «οδηγήσουμε» την πραγματικότητα στα κάτω άκρα του διαστήματος πρόβλεψης.

Πόσο ρεαλιστικά είναι τα παραπάνω;

Δυστυχώς το “no free lunch theorem” δεν αφήνει πολλά περιθώρια γενικεύσεων. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, κάθε πρόβλημα έχει τη δική του άριστη λύση, οπότε οφείλουμε να σεβόμαστε και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν”.

Δείτε την επιστημονική έρευνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου