Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

10 σημαντικά μαθήματα καριέρας που οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν πολύ αργά στη ζωή τους

benefitfs, www.benefitfs.gr 10 career lessons
Του Bernard Marr,Linkedin

Σκύψε το κεφάλι και δούλεψε σκληρά. Πολλοί από εμάς διδαχθήκαμε να πιστεύουμε αυτό ακριβώς για τη δουλειά.

Συνειδητοποίησα πως πολλοί άνθρωποι ενστερνίζονται αυτή την άποψη, και μετά - πολύ αργά πια στην καριέρα τους - μαθαίνουν πως υπάρχουν πολλά περισσότερα στη ζωή (και την επιτυχία) από το να είναι απασχολημένοι.

Συγκέντρωσα τα top 10 μαθήματα που πρέπει να μάθετε τώρα πριν να είναι πολύ αργά!
Η ζωή είναι μικρή.
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ανέχεστε μία δουλειά που μισείτε, έναν εργοδότη που σας εξευτελίζει ή μία εταιρεία που δεν έχει ψυχή. Πολλοί άνθρωποι πείθουν τον εαυτό τους ότι μπορούν να ανεχτούν μία επαγγελματική κατάσταση που τους κάνει δυστυχισμένους γιατί χρειάζονται το εισόδημα, γιατί δεν ξέρουν αν θα βρουν άλλη δουλειά ή για άλλους λόγους. Αλλά η αλήθεια είναι πως κανείς μας δεν γνωρίζει το χρόνο του στη γη και να τον σπαταλά σε άσχημες καταστάσεις θα τον κάνει απλώς να μετανιώνει. Αν βρίσκεστε σε παρόμοια κατάσταση, κάντε ένα βήμα μπροστά σήμερα κιόλας.

Το networking είναι σημαντικό.
Μπορεί να σκέφτεστε πως οι εκδηλώσεις δικτύωσης είναι βαρετές και ακόμη περισσότερο το να μιλάτε με συναδέλφους. Μπορεί να είστε απλά γεννημένοι εσωστρεφείς, όμως ολοένα και περισσότερες έρευνες πια συνηγορούν πως η κοινωνική δικτύωση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία. Όσο περισσότερο χρόνο και προσπάθεια βάζετε στο να καλλιεργήσετε τα κοινωνικά σας δίκτυα, τόσο πιο επιτυχημένοι θα είστε.

Δεν αξίζει να θυσιάζετε την υγεία σας για την επιτυχία.
Πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν τις ισορροπίες μεταξύ της επαγγελματικής τους και της προσωπικής τους ζωής και είτε καταλήγουν με burn out είτε αποκτούν προβλήματα υγείας από το stress και την υπερκόπωση. Και είναι πιο εύκολο να μείνει κανείς υγιής παρα να προσπαθεί να θεραπεύσει προβλήματα - και ούτε τα χρήματα ούτε η επιτυχία μπορούν να αντικαταστήσουν την υγεία σας.

Καμία από τις καλύτερες στιγμές της ζωής σας δεν θα σας συμβεί κοιτάζοντας την οθόνη σας.
Στον online κόσμο μας, είναι δελεαστικό να αφήνουμε όλες τις μικρές οθόνες που έχουμε πρόσβαση να υπαγορεύουν τη ζωή μας. Αλλά ποτέ δεν θα φτάσετε στο τέλος της ζωής σας επιθυμώντας να είχατε περάσει περισσότερο χρόνο ελέγχοντας τα email στο τηλέφωνό σας. Να αποσυνδέεστε τακτικά και να δοκιμάζετε την πραγματική ζωή.

Μη σταματάτε να μαθαίνετε.

Με το ρυθμό που αλλάζουν πλέον οι τεχνολογίες, αν αποφασίσετε πως ό,τι μαθατε, μάθατε, θα μείνετε πίσω πολύ γρήγορα. Η ιδέα ότι δεν μπορείτε να διδάξετε ένα παλιό σκυλί νέα κόλπα είναι λάθος και ποτέ δεν θα μετανιώσετε αν επενδύσετε στο μυαλό σας μαθαίνοντας κάτι νέο.

Διαφοροποιηθείτε.

Αν μείνετε πιστοί μόνο στο να κάνετε αυτά που ξέρετε ή μόνο αυτά στα οποία είστε καλοί, γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι είστε καλοί μόνο σε ένα πράγμα. Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να μας ενδιαφέρουν πολλά και διαφορετικά πράγματα. Αλλιώς, μπορεί κολλήσουμε σε μία δουλειά ή καριέρα που δεν αγαπάμε. Σκεφτείτε τον οδηγό ταξί που απειλείται από την Uber ή τον άνθρωπο στην εξυπηρέτηση πελατών που τον αντικατέστησε ένα chatbox.

Μπορείτε να πάτε γρήγορα μόνοι, αλλά μπορείτε να πάτε πιο μακριά μαζί με άλλους.
Με άλλα λόγια, η ομαδική δουλειά κάνει την ονειρική δουλειά. Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν πως δεν τους αρέσει να εργάζονται σε ομάδα, αλλά η ικανότητα να δουλεύετε με μία ομάδα είναι μείζονος σημασίας αν θέλετε να επιτύχετε. Η ιδέα του μοναχικού auteur είναι μύθος. Κάθε μεγάλη ιδέα χρειάζεται μία ομάδα για να υλοποιηθεί.

Με την ανησυχία δεν πετυχαίνουμε τίποτα.

Το αντίδοτο στο φόβο και το άγχος είναι η δράση και η γνώση. Αν σπαταλάτε χρόνο επειδή φοβάστε να ακολουθήσετε μία ιδέα, να μιλήσετε ή αν ανησυχείτε για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για σας, τότε δεν θα επιτύχετε τους στόχους σας. Αν όμως αναλάβετε δράση, θα διαπιστώσετε σχεδόν ότι ανησυχήσατε για το τίποτα.

Η αποτυχία δεν σημαίνει το τέλος.
Αν εγκαταλείπετε όταν αποτυγχάνετε, δεν θα μάθετε ποτέ τίποτα. Αντιθέτως, δείτε την αποτυχία σαν μία ευκαιρία, ως την αρχή ενός νέου ταξιδιού. Αν το κάνετε, είναι πιθανότερο ότι θα προσπαθήσετε ξανά και θα επιτύχετε σε κάτι άλλο.

Η ευτυχία είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι απορρίπτουν την ευτυχία τους. Σκέφτονται: «Θα είμαι ευτυχισμένος όταν πάρω αυτή τη δουλειά, όταν χάσω αυτό το βάρος, όταν θα είμαι σε μια σχέση, όταν θα βγω από μια σχέση ...» και ούτω καθεξής. Αλλά μπορούμε να επιλέξουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Η ευτυχία είναι μια συνήθεια και μια επιλογή. Ανεξάρτητα από την κατάστασή σας, αν μπορείτε να την προσεγγίσετε με μια στάση ευτυχίας, θα είστε πιο επιτυχημένοι.

Πηγή: www.semifind.gr