Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

10+1 Έλληνες Coaches μιλούν για την αποτυχία


10+1 Έλληνες Coaches μιλούν για την αποτυχία, www.benefitfs.gr

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι η αποτυχία είναι κομμάτι της επιτυχίας

 

Κάποιοι ωστόσο δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να την αντιμετωπίσουν, νιώθουν να τους πνίγει και δυσκολεύονται να επανέλθουν στην επιφάνεια. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, οι παρακάτω 10+1 Έλληνες Coaches, μιλάνε για την αποτυχία και δίνουν την δική τους οπτική γωνία πάνω σε αυτό το ζήτημα.


Αγγελική Πλουμά - Coach 

Συνηθίζω να λέω ότι η ανθεκτικότητα στην αποτυχία και η επιτρεπτικότητα στο λάθος είναι τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου που θέλει να επιτύχει την αποστολή του, πόσο μάλλον ενός ηγέτη. Η αποτυχία λέει η Αριάννα Χάφινγκτον Στασινοπούλου δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας, είναι μέρος της. Το κλειδί εκτιμώ ότι βρίσκεται στο πόσο σίγουρος είναι κάποιος για την αποστολή και το όραμα του. Αν είναι σίγουρος (και ο ηγέτης οφείλει να είναι σίγουρος και πολύ περισσότερο να τα εμπνέει) τότε η αποτυχία δεν είναι παρά ένας δρόμος προς το όραμα ή αποστολή που δεν λειτούργησε, δεν μας οδήγησε εκεί που θέλαμε να πάμε και άρα πρέπει να δοκιμάσουμε έναν νέο δρόμο. Γι αυτό και πάντα προτείνω να διακρίνουμε τις αποτυχίες από τις αστοχίες. Όταν γνωρίζουμε που θα πάει η επιχείρηση και ο οργανισμός, με ποιο μοναδικό τρόπο θα «υπογράψει» τις υπηρεσίες και τα προιόντα του, εσωτερικά και εξωτερικά, δεν υπάρχουν αποτυχίες μόνο αστοχίες. Σ αυτή τη περίπτωση μπορούμε να ενθαρρύνουμε μια κουλτούρα δημιουργικότητας, νέων ιδεών που επιλύουν προβλήματα αυτό δηλαδή που παραπάνω αναφέρεται ως επιτρεπτικότητα στο λάθος

Πολλοί επιμένουν στο να αναλύουμε κυρίως εγκεφαλικά την αποτυχία και το λάθους. (πληροφόρηση που είχαμε, βήματα που κάναμε κλπ). Είναι σίγουρα χρήσιμη προσέγγιση αλλά όχι αρκετή. Ιδίως για έναν ηγέτη που οφείλει να τη τοποθετήσει κάθε μεγάλο λάθος και αποτυχία στη γενικότερη εικόνα (όπως εξηγώ παραπάνω), να διακρίνει μεταξύ μεμονωμένων και επαναλαμβανόμενων λαθών και αποτυχιών (τα δεύτερα είναι συνήθως προάγγελοι επιχειρησιακών κρίσεων και «καλούν» την άμεση διαχείρισή της.) Κυρίως όμως ο ηγέτης, αποτυχίας θα μάθει σε αυτόν που είναι πεσμένος στο ρινγκ από την μπουνιά πώς να σηκώνεται και να συνεχίζει για να κερδίσει τον αγώνα. Και θα τον ενθαρρύνει μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η ανάλυση μπορεί να περιμένει…. Μετά την έκβαση του αγώνα.

Νίκος Νιώτης - Life & Business Coach 

Ο άνθρωπος είναι σχεδιασμένος για να επιτυγχάνει. Όμως το πιο καθοριστικό σημείο για να προσεγγίσουμε την απάντηση σε βάθος είναι να ορίσουμε την επιτυχία. Διότι εδώ ΄αποτυγχάνουμε΄ οι πιο πολλοί από μας. Θεωρούμε δεδομένο τον καθορισμό των στόχων της επιτυχίας από το περιβάλλον και δύσκολα τολμάμε να τον αμφισβητήσουμε χάριν του προσωπικού και αυθεντικού μας ορισμού της επιτυχίας. Προκειμένου λοιπόν να ανακαλύψουμε την ζωή που λαχταράμε καλούμαστε να ΄αποτύχουμε΄ στην ζωή που σχεδίασαν άλλοι για μας και θεωρήσαμε μοναδική επιλογή. Αυτή η ΄αποτυχία΄ μας οδηγεί στην εξέλιξη και την ανακάλυψη του μέγιστου δυναμικού μας στην ζωή.

Ειρήνη Σφακιανάκη - Coach to Transform & Empower 

Είναι πολύ υγιές να αποτυγχάνεις. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ωθείται να αποτυγχάνει όσες περισσότερες φορές μπορεί. Οι απανωτές αποτυχίες δείχνουν έναν άνθρωπο με σθένος, εσωτερική δύναμη, πάθος, πίστη στο εαυτό του και τον στόχο, με μεγάλα αποθέματα κουράγιου, ανθεκτικότητας, επιμονής και υπομονής. Τα λάθη δείχνουν ότι κάποιος προσπαθεί, ότι αγωνίζεται να κατακτήσει κάποιον στόχο, ότι έχει όραμα και πλάνο δράσης και δεν παραιτείται μέχρι να επιτύχει. Σε αυτόν τον άνθρωπο μπορείς να στηριχθείς γιατί γνωρίζεις ότι δεν θα σε προδώσει, όταν οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές.

Θεράπων Φάκας - Life & Business coach 

Η αποτυχία είναι μια παρεξηγημένη έννοια ειδικότερα στην ελληνική κοινωνία. Για κάποιο λόγο έχουμε συνδέσει την αποτυχία με την γενικότερη ικανότητα κάποιου. Για μένα η αποτυχία είναι μια ένδειξη ότι είτε δεν προσεγγίζουμε ένα θέμα με το σωστό τρόπο, είτε δεν έχουμε προετοιμαστεί ή προσπαθήσει επαρκώς, είτε τελικά ότι κάποιος άλλος έχει ετοιμαστεί καλύτερα και έχει προσπαθήσει περισσότερο από εμάς. Είναι σίγουρα αναπόφευκτη και απαραίτητο στάδιο προς την επίτευξη οποιοδήποτε στόχου, άλλα είναι υγιής μόνο στην περίπτωση όπου το ίδιο λάθος δεν επαναλαμβάνεται συνεχόμενα.

Δήμητρα Ζερβάκη - Business Coach 

Για μένα δεν υπάρχει η λέξη «αποτυχία». Το μότο μου είναι «και ξανά προς τη δόξα τραβά.» Ναι, κάποιες φορές μπορεί να χαθούμε για λίγο. Αλλά είναι στιγμές και όχι όλη μας η ζωή. Τα πάντα είναι ευκαιρίες για εξέλιξη και για αλλαγή, αρκεί αυτό να το νιώθουμε βαθιά στην καρδιά μας και να μην επιτρέπουμε στο νου μας να παίζει υποτιθέμενα παιχνίδια λογικής. Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα πρέπει να είναι σημαίες μας σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Και πρέπει να μην φοβόμαστε να ρισκάρουμε μήπως και «αποτύχουμε». Γιατί έτσι χάνουμε το πραγματικό νόημα της ζωής. Αν βρούμε τη δική μας ιδανική οπτική γωνία δράσης στην οποία δεν θα έχει θέση η λέξη «αποτυχία» αλλά η «δημιουργική δράση», και ξεπεράσουμε παγιωμένες πεποιθήσεις περί αποτυχίας, τα πράγματα για εμάς όσο και για τους συνανθρώπους μας θα είναι πολύ καλύτερα!

Βαλεντίνα Κόρδη - High Performance & Mindset Coach 

Για εμένα αποτυχία είναι το feedback ότι ο τρόπος που διάλεξα για να πετύχω έναν στόχο, δε δούλεψε και πρέπει να δοκιμάσω τον επόμενο. Η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας. Μέχρι να βρεις ποιος τρόπος είναι ο κατάλληλος για να φτάσεις στην επιτυχία, θα αποτυγχάνεις, αλλά ταυτόχρονα θα αποκτάς και πολύτιμη γνώση και εμπειρία, ώστε να ξέρεις τι να μην επαναλάβεις. Διαφορετικά, αν δεν υπάρξει αυτή η διαδικασία, η επιτυχία θα έρθει από τύχη ίσως και άρα δεν θα μπορείς εύκολα να τη διαχειριστείς, αλλά ούτε και να επαναλάβεις τα βήματα για να πετύχεις κάτι παρόμοιο στο μέλλον, αφού δεν θα έχεις συνειδητοποιήσει τι ήταν αυτό που έκανες και πέτυχες.

Κατερίνα Αντωνοπούλου - Executive Coach 

Η «αποτυχία» είναι απαραίτητο στάδιο, καθώς είναι κομμάτι εξέλιξης. Ας μη ξεχνάμε, πως το χαρακτηριστικό των δημιουργικών ανθρώπων είναι τα λάθη. Το σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι, πώς την εσωτερικεύουμε την αποτυχία, αν έχουμε δημιουργήσει αντιστάσεις και αν ξέρουμε να τη διαχειριστούμε. Συνεπώς, επειδή κάποια λάθη στοιχίζουν σοβαρά, το σημαντικό είναι να υπάρχουν τρόποι διαχείρισης και πολλά εναλλακτικά σενάρια δράσης, ώστε να την μετριάσουμε, όταν συμβαίνει και να μπούμε ξανά σε τροχιά επιτυχίας.

Χριστόφορος Καρράς - Performance Coach, Coaching trainer 


Η αποτυχία είναι μες στο παιχνίδι! Ο τρόπος που θα γίνει η διαχείρισή της, θα κάνει τη διαφορά. Η Αποδοχή της αποτυχίας είναι μια επανεκκίνηση προς την επιτυχία. Από μόνη της όμως δεν αρκεί και δεν οδηγεί απαραίτητα κάπου. Υγιές είναι να σταθούμε εποικοδομητικά στην αποτυχία, αξιοποιώντας την γνώση που μας έδωσε και να προχωρήσουμε, μετατρέποντάς την σε ένα βήμα προς την επιτυχία. Δεν μπορούμε να νικήσουμε στο σκάκι αν δεν χάσουμε κομμάτια και δεν μπορούμε να νικάμε για πάντα! Ο ορθολογικός παίκτης το γνωρίζει και δεν αφήνει το θυμικό του να υπερισχύσει της σκέψης του, σε μία ενδεχόμενη αποτυχία. Με αυτοπεποίθηση, ο Ηγέτης παραμένει πιστός στο Όραμα, μαθαίνει από την αποτυχία και σε βάθος χρόνου είναι νικητής.

Σιδέρη Βικτωρία - Executive Coach 

Το ερώτημα αυτό είναι τόσο φιλοσοφικό όσο και ρεαλιστικό, σε μια κοινωνία που έχει εκπαιδευτεί περισσότερο να μαθαίνει μέσα από τις αποτυχίες και καθόλου ή λιγότερο μέσα από τις επιτυχίες της. Ωστόσο θεωρώ πως ένα πιο παραγωγικό ερώτημα θα ήταν «πως ορίζεται η αποτυχία». Για να μπορέσουμε να ορίσουμε την αποτυχία, θα πρέπει να έχουμε ορίσει πρώτα το στόχο. Πολύ εύκολα λέμε την λέξη αποτυχία, ενοχοποιώντας εύκολα τον εαυτό μας, συνήθως όμως σε στόχους που δεν έχουν οριστεί ποτέ. Σε τυφλές επιθυμίες που δεν επεξεργαστήκαμε ποτέ, είναι πολύ εύκολο να αποτύχουμε. Το αποτέλεσμα όλων αυτών δεν είναι άλλο από την αίσθηση χαμηλής αυτοαποτελεσματικότητας, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τα επόμενα βήματα του ατόμου.

Ελένη Δημάκη - Business Coach 

Έστω ότι η αποτυχία ορίζεται ως η μη επίτευξη ενός προσδοκώμενου αποτελέσματος. Εάν είναι ορισμένο το πλαίσιο επίτευξης, τι θέλω να συμβεί αλλά και τι μπορεί να μην συμβεί, αυτόματα γνωρίζω πως μπορώ να αυξήσω τις πιθανότητες ως προς την πραγμάτωση του. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, είναι η εκπαίδευση μας απέναντι στον κυκλικό τρόπο σκέψης και στην λήψη αποφάσεων. Είτε επιτύχουμε είτε αποτύχουμε το σημαντικό σημείο είναι ο τρόπος διαχείρισης της κάθε κατάστασης.

Πάμελα Καραβά - Executive & Lifestyle Coach, Coach Trainer & Assessor 

Αποτυχία είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη: Δεν υπήρξε καλή τύχη σε ένα αποτέλεσμα - είτε είναι θέμα τύχης ή είναι θέμα ελλιπούς προετοιμασίας και ικανοτήτων. Είναι μια κατάσταση που είναι αρνητική και είναι μέσα στο παιχνίδι της ζωής. Είναι αδύνατο να υπάρχουν μόνο επιτυχίες. Και είναι αδύνατο να μην υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα μετά από μία επιτυχία. Ούτε, όμως συμφωνώ 100% ότι είναι «υγιές» να αποτυγχάνεις. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μην είναι ικανοί να διαχειριστούν την αποτυχία, ή αυτή να επηρεάζει τη ζωή τους – επαγγελματική και προσωπική – σε τόσο μεγάλο βαθμό, που καλό θα είναι να μην βιαζόμαστε να φτιάχνουμε χαρούμενα και ενθαρρυντικά αποφθέγματα σε σχέση με την αποτυχία και πόσο καλό μπορεί να κάνει. Εξαρτάται από το άτομο και την ικανότητα ανάκαμψης που έχει ή έχει χτίσει. Τυχερός είναι αυτός που είναι «good loser». Αλλά αυτό θα το αναλύσω άλλη ώρα!



Πηγή: www.epixeiro.gr