Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Νέος επιχειρηματίας; Τι πρέπει να αποφύγεις για να επιβιώσεις!

 Νέος επιχειρηματίας; Τι πρέπει να αποφύγεις για να επιβιώσεις!, www.benefitfs.gr

Όλοι κάνουμε λάθη. Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να ξεχνάμε meetings, να χάνουμε προθεσμίες και να παίρνουμε λάθος αποφάσεις.

 Ενώ όμως για την πλειοψηφία των ανθρώπων αυτό μπορεί να είναι απλά μεμπτό για έναν επιχειρηματία μπορεί να αποβεί μοιραίο. Όταν είσαι επιχειρηματίας και η επιτυχία της επιχείρησης σου βρίσκεται σε κίνδυνο, κάθε λάθος μπορεί να κοστίσει.
Οι νέοι επιχειρηματίες, συχνά παραβλέπουν τους διαθέσιμους πόρους και παίρνουν παράτολμες αποφάσεις που συμβαδίζουν με τις προσδοκίες τους αλλά όχι με την πραγματικότητα. Κάθε λανθασμένη απόφαση που παίρνει ένας νέος επιχειρηματίας, επιβραδύνει την επίτευξη της επιτυχίας, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές φαίνεται να έχουν πάρει την σωστή απόφαση.

Αν είσαι λοιπόν νέος στην επιχειρηματικότητα και θέλεις να επιβιώσεις χρειάζεται να αποφύγεις τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια:

1. Χτίζοντας το τέλειο προϊόν θα εκτοξευθούν οι πωλήσεις

Οι νέοι επιχειρηματίες θεωρούν πως τη στιγμή που θα παρουσιάσουν το προϊόν τους, οι πωλήσεις θα εκτοξευθούν, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να μην ενδιαφέρεται κανείς.

Το γεγονός ότι έχεις αφιερώσει μήνες για την κατασκευή του τέλειου προϊόντος, δε το καθιστά ελκυστικότερο για τους πελάτες. Ακόμα κι αν το προϊόν σου έχει περισσότερες δυνατότητες από τον ανταγωνιστή σου ή ακόμα πωλείται σε καλύτερη τιμή, οι πελάτες θα αγοράσουν το προϊόν που έχει διαφημιστεί καλύτερα. Τόσο απλό.

Αντί λοιπόν να περιμένεις να αποκαλύψεις το τέλειο προϊόν, προσπάθησε να συμπεριλάβεις τους πελάτες σου σε όλη τη δημιουργική διαδικασία. Επέλεξε τους πελάτες σου με σύνεση καθώς είναι αυτοί που θα γίνουν οι πρώτοι υποστηρικτές του προϊόντος σου. Οι κατάλληλοι πελάτες θα ακολουθήσουν το ταξίδι του προϊόντος επειδή πιστεύουν στο όραμα που έχεις δημιουργήσει γι’ αυτούς. Έτσι λοιπόν κατασκεύασε ένα προϊόν που επιθυμούν, και όχι ένα προϊόν που θεωρείς ότι θα αγοράσουν. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι νέοι επιχειρηματίες αποτυγχάνουν, και δημιουργώντας κάτι που κανείς δεν θέλει είναι ένας από τους βασικότερους. Μην κάνεις αυτό το λάθος!

2. Υπερεκτίμηση των γεγονότων

Οι επιχειρηματίες είναι από τη φύση τους αισιόδοξα άτομα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αισιοδοξία είναι το κλειδί για να γίνει κάποιος επιτυχημένος επιχειρηματίας. Δυστυχώς όμως το να είσαι υπέρμετρα αισιόδοξος μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα καταλήγοντας να υποτιμάς τις προκλήσεις που έρχονται δημιουργώντας μια επιχείρηση.

Οι νέοι επιχειρηματίες οφείλουν να ελέγχουν τον ενθουσιασμό τους ειδικά στα πρώτα τους βήματα και να είναι σε θέση να προσδιορίσουν εκ των προτέρων τι μπορεί να πάει στραβά (γιατί θα πάει..) Σε κάθε περίπτωση το να μπορείς να προλάβεις ή να διαχειριστείς άμεσα μια αναμενόμενη αποτυχία μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

3. Παίρνοντας αποφάσεις για πολλά πράγματα πολύ νωρίς

Είναι αλήθεια ότι από μικρή ηλικία μας διδάσκουν να παίρνουμε μια απόφαση και να πορευόμαστε με αυτή. Οι γρήγορες αποφάσεις σίγουρα εκτιμώνται αλλά δεν είναι πρακτικές όταν δημιουργούμε μια νέα επιχείρηση. Πριν από τη λήψη μιας απόφασης οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς τι αποφασίζουν καθώς και ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με την συγκεκριμένη απόφαση. Σε αυτή τη περίπτωση είναι καλό να στοχεύεις σε αποφάσεις που σχετίζονται με το στάδιο που βρίσκεσαι και να κατηγοριοποιείς την κάθε απόφαση με βάση την σημαντικότητα της. Αν μπορούμε να παρομοιάσουμε την λήψη αποφάσεων με ένα δέντρο, υπάρχουν αποφάσεις σε επίπεδο φύλλου, κλαδιού, κορμού και ρίζας. Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως απαιτείται διαφορετική χρονική διάρκεια για μια απόφαση ριζικής σημασίας έναντι μιας απόφασης αμελητέας επικινδυνότητας.

Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον όπου η κάθε απόφαση έχει ένα τίμημα είναι καλύτερο να πάρεις την σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή από το να αναζητάς εκ των υστέρων εναλλακτικές λύσεις.

4. Επιμένοντας σε μια «κακή» ιδέα

Παρότι όλες οι επιχειρήσεις ξεκινούν με μια ιδέα, δεν σημαίνει ότι όλες οι ιδέες αξίζει να πραγματοποιηθούν. Ορισμένες ιδέες είναι προτιμότερο να παραμένουν μια ιδέα, είτε επειδή δεν είναι καλές, είτε επειδή απλά δεν είναι κατάλληλες για σένα. Οι νέοι επιχειρηματίες συχνά κατηγορούνται ότι προσπαθούν να μετατρέψουν μια ιδέα σε επιχείρηση, ενώ ουσιαστικά δεν επενδύουν τον απαραίτητο χρόνο γι’ αυτό.

Για να αποφύγεις ένα τέτοιο λάθος, θα πρέπει να αναρωτηθείς «Είναι η κατάλληλη στιγμή να πραγματοποιηθεί αυτή η ιδέα?» Ακόμα κι αν η απάντηση είναι θετική σε αυτή την ερώτηση, δεν είναι αρκετό. Ο μόνος τρόπος για να αντιληφθείς αν οι πελάτες θα πληρώσουν γι’ αυτή την ιδέα είναι να ρωτήσεις το κοινό που στοχεύεις αν το προϊόν που θα δημιουργήσεις είναι “nice to have” ή “must have”. Επένδυσε μόνο σε “must have” ιδέες για να αποφύγεις να σπαταλήσεις χρόνο και χρήμα για κάτι που αργά ή γρήγορα θα αποδειχτεί μη αναγκαίο για τους πελάτες.

5. Δημιουργώντας μια επιχείρηση μόνος

Η επιχειρηματικότητα είναι ομαδικό άθλημα και είναι αδύνατο να καταφέρεις να κάνεις τα πάντα μόνος σου. Από την άλλη το να διαλέξεις τον κατάλληλο συνεργάτη είναι πραγματικά δύσκολο. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς ενός νέου επιχειρηματία είναι η εύρεση ενός συνεργάτη με τον οποίο μπορεί να εργαστεί ομαλά και κατά προτίμηση μακροπρόθεσμα.

Μια καλή μέθοδος για να ελέγξεις αν κάποιος είναι κατάλληλος συνιδρυτής στην επιχειρηματική σου ιδέα είναι να εργαστείτε μαζί για ενενήντα ημέρες χωρίς χρήματα στο τραπέζι. Εάν εργάζεστε καλά μαζί και ανταποκρίνεται ο ένας στις προσδοκίες του άλλου, τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε συνεργασία. Αν κάποιος δεν είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει αυτή την επένδυση, μπορεί να είναι θετικός στην ιδέα της επιχειρηματικότητας αλλά σίγουρα δεν είναι σε θέσει να κάνει θυσίες γι’ αυτήν.

Εστίασε στους ανθρώπους που συμπεριφέρονται σαν επιχειρηματίες και είναι πρόθυμοι να μπουν στην πρώτη γραμμή για να κάνουν την ιδέα τους επιτυχημένη.

Συμπέρασμα;

Ανεξάρτητα από το αν έχει κάποιος την «ανατομία» ενός επιχειρηματία ή επιχειρηματικό DNA, οι νέοι επιχειρηματίες οφείλουν να γνωρίζουν ότι η επιχειρηματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολη από την απόκτηση εργασίας. Αν είσαι πρόθυμος να βγεις από το comfort zone και να παίξεις τον δικό σου βασικό ρόλο, η ανταμοιβή που προκύπτει από την επιχειρηματικότητα είναι εκπληκτική. Υπάρχουν δυο επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή του, μια ζωή ασφάλειας ή ελευθερίας.

Μια θέση εργασίας προσφέρει ασφάλεια αλλά θυσιάζεις την ελευθερία σου. Όταν είσαι επιχειρηματίας, έχεις πλήρη ελευθερία, αλλά δεν έχεις ασφάλεια. Η ασφάλεια στην επιχειρηματικότητα έρχεται όταν καταφέρεις να είσαι πετυχημένος στην ελευθερία. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει σε μια μέρα, ένα μήνα ή ακόμα και χρόνια.

Αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα συμβεί πολύ πιο γρήγορα, αν λάβετε σοβαρά υπόψη τα παραπάνω προειδοποιητικά σημάδια. 
Πηγή: www.epixeiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου