Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Athletes with voice - Part 2

 

...Και το ενδιαφέρον είναι ότι το πρόβλημα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό όμως δεν είναι ίδιο με τα υπόλοιπα αθλήματα.

Υπάρχει τεράστια προκατάληψη απέναντι σε όσους ασχολούνται με τα λεγόμενα aerial arts. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται λανθασμένες αντιλήψεις και διαιωνίζονται απόψεις σε όλα τα social media με αποτέλεσμα τη συνεχή αναπαραγωγή τους.

Όμως πέραν της αντιμετώπισης των τριγύρω που ουσιαστικά δεν μας ενδιαφέρει και καθόλου, ποιό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα όλων;

Η ασφάλεια του αθλουμένου.

Μέλημα κάθε αθλητή είναι να προσέχει τον εαυτό του με σωστό τρόπο εκγύμνασης και ακολουθώντας πάντοτε τις οδηγίες που του δίνονται. Τι γίνεται όμως όταν οι αθλητές υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και δοκιμάζουν αυτή την κίνηση που είδαν στο Instagram; Και μην ακούσω κάποιον να πει ότι αυτό δεν γίνεται! Όοολοι το έχουμε κάνει! Και εγώ πρώτη! Δεν είναι ούτε από βλακεία, ούτε από ψώνιο. Είναι από υπερβάλλοντα ζήλο, γιατί όλοι στην αρχή ενθουσιάζονται πάρα πολύ και επιθυμούν να εξελιχθούν γρήγορα. Και αυτό είναι και το θέμα που αγχώνει και προβληματίζει όσους έχουν σχολή και είναι instructors (είναι είπα, όχι έβαλαν αυτή την ταμπέλα ξαφνικά). Διότι όσο προσεχτικός και αν είσαι , όσα μέτρα και αν πάρεις και όσα χρήματα και αν επενδύσεις ποτέ δεν ξέρεις δυστυχώς τι μπορεί να συμβεί. Όλοι έχουμε πέσει ή/και χτυπήσει. Στην καλύτερη θα έχουμε ένα fail βίντεο, όμως έχουμε δυστυχώς παραδείγματα ανθρώπων να σπάνε άκρα, κλείδες και να φτάνουν μέχρι και σε μόνιμη αναπηρία. Με θλίβει τόσο αυτό! Και με αγχώνει και με φοβίζει. Και ιδιαιτέρως τώρα που το άθλημα αυτό έχει αποκτήσει μια φήμη και το ακολουθούν και αρκετά παιδιά. Παιδιά. Ανθρώπους που πρέπει να μην τους απασχολεί το ‘’κι αν πέσω?’’. Όλοι θα πέσουν.Αλλά θα κάνω το παν για να μην χτυπήσουν και ακόμη και αν στραμπουλίξουν κάποιο άκρο, θα τους παρέχω τα πάντα για την αποκατάστασή τους.

Ορισμένοι προβληματίζονται. Και ορθώς. Διότι, κάθε χώρος στον οποίο προπονούνται αθλητές πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και να έχει εφαρμόσει οποιοδήποτε τρόπο προφύλαξης των αθλητών του, του χώρου του (τον οποίο έχει χρυσοπληρώσει) αλλά και τον ίδιο ως επαγγελματία. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Να γίνουμε επιτέλους σωστοί αθλητές, και να αντιμετωπίζουμε όλες τις aerial arts/sports με σεβασμό και ταπεινότητα. Και να έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μας για τους τρόπους προστασίας και ασφάλειας όλων, για να συνεχίζουμε πιο ήρεμοι και ξέγνοιαστοι. 








Μέχρι την επόμενη φορά....

 Κωνσταντίνα Σταράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου