Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Πως να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια τις έξυπνες συσκευές στο σπίτι μας!


Πως να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια τις έξυπνες συσκευές στο σπίτι μας! www.benefitfs.gr

Οι έξυπνες συσκευές είναι τα καθημερινά αντικείμενα που συνδέονται στο Διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τόσο στοιχεία υψηλής τεχνολογίας (συσκευές παρακολούθησης, fitness trackers και κάμερες ασφαλείας) όσο και τυποποιημένα είδη οικιακής χρήσης (όπως ψυγεία, λάμπες και κουδούνια).


Σε αντίθεση με τα συμβατικά είδη οικιακής χρήσης, δεν μπορείτε απλά να ενεργοποιήσετε μια έξυπνη συσκευή και να την ξεχάσετε. Θα χρειαστεί να ελέγξετε μερικά απλά πράγματα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς μπορείτε να ρυθμίσετε και να διαχειριστείτε τις έξυπνες συσκευές σας για να διατηρήσετε το σπίτι σας - και τις πληροφορίες σας - ασφαλείς.


Ποιος είναι ο κίνδυνος από τη χρήση των έξυπνων συσκευών;


Ακριβώς όπως ένα smartphone ή ένας φορητός υπολογιστής, οι έξυπνες συσκευές μπορούν να χακαριστούν και να θέσουν σε κίνδυνο τα προσωπικά σας δεδομένα. Πολύ σπάνια, οι συσκευές ελέγχονται από κάποιον άλλο, εκτός αυτού που διαχειρίζεται τη συσκευή, συχνά για να τρομάξουν το θύμα.

Για παράδειγμα:


Το NCSC και το DCMS ενθαρρύνουν τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν (και να διατηρήσουν) τα προϊόντα τους ασφαλή και έχουν αναπτύξει έναν κώδικα πρακτικής (PDF) για να διατηρήσουν την ασφάλεια των καταναλωτών.

Υπάρχουν επίσης πολλά που μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε.

Ρύθμιση της συσκευής σας


Πριν την αγοράσετε, ελέγξτε τα reviews του προϊόντος και του κατασκευαστή. Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης μιας συγκεκριμένης συσκευής, ανατρέξτε στις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτό μπορεί να είναι ένας τυπωμένος οδηγός ή ένας οδηγός "getting started" που συνοδεύει τη συσκευή, στον ιστότοπο του κατασκευαστή (ελέγξτε πρώτα την περιοχή υποστήριξης).

Ορισμένες έξυπνες συσκευές θα λειτουργήσουν χωρίς να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Άλλες μπορεί να χρειάζονται σύνδεση στο Internet, μια εφαρμογή smartphone ή να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό.  

Και πάλι, ελέγξτε τον ιστότοπό τους για λεπτομέρειες.

Ελέγξτε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις


Ορισμένες συσκευές ενδέχεται να μην είναι ρυθμισμένες κατά την πρώτη ενεργοποίησή τους, επομένως θα χρειαστεί να κάνετε κάποια γρήγορα βήματα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

  • Εάν η συσκευή έρχεται με έναν κωδικό που φαίνεται εύκολο να τον θυμάστε (για παράδειγμα admin ή 00000), αλλάξτε τον.
  • Εύκολοι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να ανακαλυφθούν από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, γι 'αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα δύσκολο κωδικό.

Διαχείριση του λογαριασμού σας


Εάν η συσκευή ή η εφαρμογή προσφέρει έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), ενεργοποιήστε την. Το 2FA παρέχει έναν τρόπο «διπλού ελέγχου» ότι είστε πραγματικά ο άνθρωπος που ισχυρίζεστε ότι είστε και καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους εγκληματίες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο, ακόμα και αν γνωρίζουν τον κωδικό πρόσβασής σας.

Ορισμένα προϊόντα μπορούν να ελέγχονται όταν βρίσκεστε μακριά από το οικιακό Wi-Fi, δημιουργώντας έναν online λογαριασμό συνδεδεμένο στη συσκευή σας. Μπορείτε επίσης συχνά να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων και των δεδομένων σας, ώστε να μπορείτε να τα ανακτήσετε εάν θέλετε να αδειάσετε τη συσκευή σας. Ωστόσο, η πρόσβαση στη συσκευή σας θα μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση άλλων χρηστών στο διαδίκτυο χωρίς την άδειά σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε αλλάξει προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης και ότι έχετε ενεργοποιήσει το 2FA, εάν είναι διαθέσιμο.

Διατηρήστε τη συσκευή σας ενημερωμένη


Όπως και με τους υπολογιστές και τα smartphones σας, η εγκατάσταση ενημερώσεων λογισμικού βοηθά άμεσα στη διατήρηση της ασφάλειας των συσκευών σας. Για κάθε έξυπνη συσκευή σας, πρέπει:

  • ενεργοποιήστε την επιλογή για την εγκατάσταση αυτόματων ενημερώσεων (εάν είναι διαθέσιμες).
  • εγκαταστήστε τυχόν μη αυτόματες ενημερώσεις όταν σας ζητηθεί.
  • βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σύστημα της συσκευής σας είναι ενημερωμένο.


Εαν κάτι πάει στραβά


Εάν αντιληφθείτε ένα συμβάν και πιστεύετε ότι επηρεάζεται η συσκευή σας:

  • επισκεφθείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για να δείτε αν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε.
  • ελέγξτε το Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στον κυβερνοχώρο και το γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για συμβουλές.
  • εάν πιστεύετε ότι κάποιος έχει κακόβουλο έλεγχο / πρόσβαση σε μια συσκευή στο σπίτι σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Ξεφορτωθείτε την συσκευή σας


Αν αποφασίσετε να πωλήσετε ή να δώσετε τη συσκευή σας σε κάποιον άλλο, θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Αυτό θα επιστρέψει τη συσκευή στις αρχικές της ρυθμίσεις και θα πρέπει επίσης να αφαιρέσει όλα τα προσωπικά σας δεδομένα από τη συσκευή. Ελέγξτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή σας αν θέλετε να μάθετε πώς να κάνετε μια επαναφορά.

Πηγή:  www.ncsc.gov.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου