Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ισχυρό πλήγμα για τα ελληνικά ξενοδοχεία η χρεοκοπημένη Thomas Cook


Ισχυρό πλήγμα για τα ελληνικά ξενοδοχεία η χρεοκοπημένη Thomas Cook, www.benefitfs.gr

Στα 200 εκατ. ευρώ τουλάχιστον υπολογίζεται πως μπορεί να φθάνει η έκθεση των Ελλήνων ξενοδόχων στη χρεοκοπημένη Thomas Cook.



Το ποσό αυτό αποτελεί συντηρητική εκτίμηση και στην αγορά ακούγονται ποσά ακόμα και της τάξεως των 430 εκατ., καθιστώντας σαφές πως η κατάρρευση της Thomas Cook προσλαμβάνει διαστάσεις συστημικού κινδύνου για τον κλάδο.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές  είχαν ήδη αρχίσει από τον Ιούνιο, πέραν του τυπικού χρόνου των 30-90 ημερών που συνήθως ισχύει στην αγορά. Ετσι ένα μεγάλο μέρος του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου δεν έχει εξοφληθεί ούτε βέβαια ο Σεπτέμβριος, αναφέρουν διάσπαρτες πληροφορίες της αγοράς. Το ποσό αυτό υπολογίζεται αθροιστικά από τουλάχιστον 200 εκατ., δηλαδή περίπου στο 30% των ετησίων πληρωμών της προς τους ξενοδόχους, αλλά δεν αποτελεί παρά μόνον μια διά της αναγωγής εκτίμηση και στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο. Πόσο υψηλότερο; Εως και 430 εκατ. εάν είναι απλήρωτο το 60%. 

Στον αέρα ενδεχομένως είναι και άλλες συναλλαγές της Thomas Cook. 


Στα μέσα Μαΐου ανακοίνωσε την εξαγορά μονάδας στην Κω και σύμφωνα με πηγές της αγοράς συζητούσε και άλλες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και στην Κέρκυρα. Τις επενδύσεις αυτές πραγματοποιούσε κοινοπρακτικά με ελβετικό fund. Παραμένει άγνωστο εάν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία του fund είναι μέρος του ενεργητικού του εκκαθαριστή ή αν έχουν ολοκληρωθεί καν οι συναλλαγές. Επιπλέον, θυγατρικές της Thomas Cook έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και ενδεικτικά αναφέρεται χορήγηση της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς σε δύο εξ αυτών.

Η μαύρη τρύπα που άνοιξε η χρεοκοπία της Thomas Cook θα έχει ασφαλώς επιπτώσεις και στην υπόλοιπη οικονομία, καθώς πέραν της ζημίας στα ξενοδοχεία θα επηρεάσει άμεσα και τη ρευστότητα των ξενοδόχων για αποπληρωμές προς τράπεζες, Δημόσιο, εργαζομένους και άλλους πιστωτές. Ειδικά για όσους συνεργάζονται κατά κύριο λόγο με την Thomas Cook. Και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κάποιες από τις απαιτήσεις των ξενοδόχων είναι ασφαλισμένες, καθώς οι αποζημιώσεις αυτές δεν αναμένεται να εισπραχθούν σύντομα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου