Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Κινητό & Οδήγηση: Η μάστιγα της εποχής μας!

Λεβιέ ταχυτήτων με ένα χέρι που κρατάει ένα κινητό


Να δεχτούμε ότι πλέον η επαγγελματική μας δραστηριότητα (αλλά και η προσωπική μας ζωή γενικότερα) απαιτεί το smartphone μας να έχει γίνει ένα με το χέρι μας. Δεκτό! Όχι όμως την ώρα που οδηγούμε!


Όσο πολυπράγμονες κι αν είμαστε, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε δυο απαιτητικές δραστηριότητες παράλληλα. Κι η οδήγηση είναι μια απαιτητική και πολυσύνθετη διεργασία για την οποία επιβάλλεται να είστε πλήρως αφοσιωμένοι στο τιμόνι και στα τεκταινόμενα του δρόμου κι όχι ποιος μας έκανε Like στο Facebook!

Τις τελευταίες μέρες έκανα ένα mini γκάλοπ στους δρόμους και μετρούσα σε μια τυπική διαδρομή από το σπίτι στο γραφείο και τούμπαλιν, πόσοι οδηγοί είναι απασχολημένοι στο κινητό τους ενώ οδηγούν. Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό και αποκαλύπτει πως παρά τα αυξημένα πρόστιμα και ποινές της Τροχαίας, μυαλό δεν βάζουμε! Βλέπετε 6 στους δέκα οδηγούς (δεν υπερβάλλω) είτε είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στην οθόνη του κινητού τους κι όχι στο δρόμο, είτε το είχαν κάνει σκουλαρίκι στο αυτί τους και μιλούσαν. Και στο παραπάνω νούμερο δεν έχω υπολογίσει όσους πίνουν και καπνίζουν πίσω από το τιμόνι!

Η Τροχαία με συνεχείς ελέγχους προσπαθεί μπας και συνετίσει, αλλά το έργο τους είναι αρκετά δύσκολο, μιας και ο Έλληνας οδηγός μυαλό δεν βάζει. Πρώτα πρέπει να αποκτήσουμε οδηγική παιδεία, κάτι που θα πρέπει να ξεκινήσει από τις νέες γενιές προσδοκώντας σε ένα καλύτερο οδηγικό μέλλον. Αλλά ως ασφαλιστικός κλάδος μήπως πρέπει να σκεφτούμε έναν διαφορετικό τρόπο όπως έκαναν για παράδειγμα πριν 2 χρόνια στην Αγγλία;

Όταν σε έναν οδηγό βεβαιωνόταν ότι οδηγούσε και χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο, εκτός από το πρόστιμο των 200 λιρών και τους 6 πόντους στο δίπλωμα, αυξανόταν και το ασφάλιστρό του κατά 70%. Και το καλύτερο; Οι νέοι οδηγοί που είχαν δίπλωμα για λιγότερο από δύο χρόνια, αν βεβαιωνόταν από την Τροχαία ότι ήταν απασχολημένοι με το κινητό τους, απλά χάνουν το δίπλωμα οδήγησης και πρέπει να ξαναπεράσουν τις εξετάσεις από την αρχή.

Το σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα, μιας και οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον είναι δυσοίωνες, καθώς η συγκεκριμένη κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια, όσο δεν εφαρμόζεται κάποιο εξειδικευμένο μέτρο ασφαλείας (να μπλοκάρετε το σήμα του κινητού τηλεφώνου ίσως όταν το αυτοκίνητο είναι σε λειτουργία;), το οποίο θα αποτρέπει τους οδηγούς από το να χρησιμοποιούν το κινητό τους εν ώρα οδήγησης.

Εσείς τι λέτε;

Γιώργος Μούζος

Πηγή: www.nextdeal.gr

1 σχόλιο: