Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Επιχειρηματική Στρατηγική: #7 Αρχές που κάθε ηγέτης πρέπει να γνωρίζει!

Επιχειρηματική Στρατηγική: #7 Αρχές που κάθε ηγέτης πρέπει να γνωρίζει! www.benefitfs.gr

Η επιχειρηματική στρατηγική και η στρατηγική διαχείριση είναι πολύ "cool" λέξεις. Στους ανθρώπους αρέσει να τις χρησιμοποιούν. Δίνετε καλή εντύπωση στο κοινό σας όταν μιλάτε για «στρατηγική». Αλλά η επιχειρηματική στρατηγική είναι ίσως οι πιο ακατανόητες λέξεις στη στρατηγική διαχείριση. Και έχω την εντύπωση ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι μιλάνε για επιχειρηματικές στρατηγικές σε μια συζήτηση, τόσο λιγότερα ξέρουν για το θέμα .



Οι περισσότεροι άνθρωποι που τις χρησιμοποιούν δεν γνωρίζουν πραγματικά τι είναι η στρατηγική ή δεν καταλαβαίνουν τις σημαντικές υποκείμενες αρχές της επιχειρηματικής στρατηγικής. Αυτός ο μίνι οδηγός θέλει να το αλλάξει αυτό. Ακολουθεί μια λίστα με 7 πράγματα που πιστεύω ότι κάθε ηγέτης πρέπει να γνωρίζει για την επιχειρηματική στρατηγική, τη στρατηγική διαχείριση και τις βασικές αρχές τους. Γνωρίστε αυτά τα αντικείμενα από μέσα προς τα έξω και θα τα πάτε καλύτερα από το 80% των στελεχών που θα συναντήσετε.
 

1. Επιχειρησιακή Στρατηγική = Ανταγωνιστείτε για να είστε μοναδικοί, όχι οι καλύτεροι!


Στρατηγική δεν σημαίνει να είσαι ο καλύτερος, αλλά να είσαι μοναδικός. Το να ανταγωνίζεσαι για να είσαι ο καλύτερος στον κόσμο των επιχειρήσεων είναι μια από τις μεγάλες παρανοήσεις σχετικά με τη στρατηγική.

Και αν θυμάστε μόνο μία συμβουλή από αυτή τη λίστα, θα πρέπει να είναι αυτή.


Πολλοί ηγέτες συγκρίνουν τον ανταγωνισμό στις επιχειρήσεις με τον κόσμο του αθλητισμού. Μπορεί να υπάρξει μόνο ένας νικητής. Όμως ο ανταγωνισμός στις επιχειρήσεις είναι πιο περίπλοκος. Μπορούν να υπάρχουν πολλοί νικητές. Δεν χρειάζεται να είναι ένα παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα - κερδίζεις, χάνεις ή αντίστροφα. Μέσα σε μια ενιαία βιομηχανία, μπορείτε να έχετε αρκετές εταιρείες που χτυπούν το μέσο όρο του κλάδου, το καθένα με μια ξεχωριστή, διαφορετική στρατηγική. Δεν αποτελούν άμεση απειλή για τον άλλον. Μπορούν να υπάρχουν πολλοί νικητές. Έτσι, η χειρότερη δυνατή προσέγγιση στη στρατηγική είναι να αναζητήσουμε τον μεγαλύτερο παίκτη στον κλάδο και να προσπαθήσουμε να τον αντιγράψουμε.

2. Επιχειρησιακή Στρατηγική = Ανταγωνιστείτε για το κέρδος


Οι επιχειρήσεις δεν έχουν να κάνουν με την απόκτηση του μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς ή του να αναπτύσσονται γρήγορα. Πρόκειται για την παραγωγή χρημάτων. «Θέλω να μεγαλώσω την επιχείρησή μου» δεν είναι μια επιχειρηματική στρατηγική. «Θέλω να μεγαλώσω την επιχείρησή μου» είναι το ίδιο με το , «θέλω να είμαι πλούσιος». Αυτά τα πράγματα (δυστυχώς) δεν συμβαίνουν από μόνα τους. Η ανάπτυξη δεν είναι στρατηγική, είναι συνέπεια. Όταν κάποιος περιλαμβάνει την ανάπτυξη στην στρατηγική του, θα πρέπει να υπάρχει ένα πορτοκαλί φως που θα αρχίζει να αναβοσβήνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη «ανάπτυξη». Το χρησιμοποιώ πολύ στη φάση ανάλυσης - για παράδειγμα, όταν μιλάμε για αναπτυξιακούς τομείς της επιχείρησης ή όταν ψάχνουμε για πλατφόρμες ανάπτυξης - περιοχές όπου μπορεί να φτάσει το δυναμικό που θα μας δώσει τα επιπλέον κέρδη.

3. Γνωρίστε τη βιομηχανία σας προτού αναπτύξετε την επιχειρηματική σας στρατηγική.


Μια εταιρεία δεν είναι νησί - είναι μέρος ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος, μιας βιομηχανίας. Κάθε βιομηχανία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τη δική της δομή. Αυτή η δομή και η σχετική θέση που έχει η εταιρεία σας στον κλάδο καθορίζει την κερδοφορία της. Ορισμένες βιομηχανίες έχουν υψηλότερη απόδοση από άλλες. Η σκέψη σας για τον κλάδο και τον ανταγωνισμό στον κλάδο θα καθορίσει τη σκέψη σας για τη στρατηγική σας - πώς θα ανταγωνιστείτε μέσα στον κλάδο. Όσο καλύτερα γνωρίζετε και καταλαβαίνετε τη βιομηχανία, τόσο καλύτερα θα είστε σε θέση να προσδιορίσετε στοιχεία που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε, να είστε μοναδικοί και να αποκομίσετε την υψηλότερη μέση απόδοση από τον μέσο όρο της βιομηχανίας.

4. Επιχειρησιακή Στρατηγική = Επιλογή


Στα μάτια μου, αυτός είναι ο πιο απλός ορισμός της στρατηγικής. Χρειάζεστε μια σαφή επιλογή του ΠΟΥ θα εξυπηρετήσετε και μιας σαφούς επιλογής ΠΩΣ θα εξυπηρετήσετε αυτούς τους πελάτες. Πρόκειται για τη σύνδεση του εξωτερικού κόσμου - της πλευράς της ζήτησης - με την εταιρεία σας - και την πλευρά της προσφοράς. Ή με πιο φανταχτερούς όρους: χρειάζεστε μια πρόταση που να δίνει αξία σε ένα συγκεκριμένο τμήμα πελατών και να αναπτύξετε ειδικές δραστηριότητες στην αλυσίδα της αξίας για να τους εξυπηρετήσετε. Η λέξη-κλειδί είναι "επιλογή". Δεν μπορεί να είναι όλα για όλους. Πρέπει να στοχεύσετε ένα περιορισμένο τμήμα δυνητικών αγοραστών με τις ίδιες ανάγκες. Στη συνέχεια, θα σχεδιάσετε τις δραστηριότητές σας με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες. Ή με φανταχτερούς όρους: θέλετε να προσαρμόσετε την αλυσίδα της αξίας - τις δραστηριότητες της εταιρείας σας - στην πρόταση αξίας σας. Η στρατηγική καινοτομία είναι η διαδικασία για να κάνετε αυτές τις επιλογές - καθορίζοντας ένα νέο ποιος και πώς για την οργάνωση.

5.Μια καλή επιχειρηματική στρατηγική απαιτεί από εσένα να λες συχνά ΟΧΙ.


Εάν έχετε ορίσει σαφώς τι προσπαθείτε να πετύχετε- μια σαφή πρόταση αξίας για ένα συγκεκριμένο τμήμα πελατών (ποιος) και ένα σύνολο ξεχωριστών και μοναδικών δραστηριοτήτων στην αλυσίδα αξίας σας για να προσφέρετε στις ανάγκες αυτής της ομάδας πελατών (τι), θα μάθετε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν πρόκειται να κάνετε. Θα υπάρχουν πελάτες που δεν πρόκειται να εξυπηρετήσετε, δραστηριότητες που δεν πρόκειται να εκτελέσετε και υπηρεσίες / προϊόντα που δεν θα προσφέρετε. Στην επιχειρηματική στρατηγική, η επιλογή του τι να μην κάνεις είναι εξίσου σημαντικό. Χρησιμοποιώντας τα λόγια του ιδρυτή της σύγχρονης στρατηγικής σκέψης, Michael Porter: "Η ουσία της στρατηγικής είναι να επιλέγεις τι να μην κάνεις". 

6. Οι επιχειρηματικές στρατηγικές απαιτούν να συνεχίσετε να προχωράτε


Έχοντας μια καλή επιχειρηματική στρατηγική σημαίνει ότι κάπου έχετε φτάσει. Οι ανταγωνιστές σας κινούνται, οι ανάγκες των πελατών και οι συμπεριφορές αλλάζουν, η τεχνολογία εξελίσσεται. Ένα κρίσιμο στοιχείο για να καθορίσετε μια μελλοντική πορεία για την εταιρεία σας είναι να προβλέψετε αυτές τις εξελίξεις και τάσεις και να ενσωματώσετε αυτήν τη σκέψη στη διαδικασία οικοδόμησης της επιχειρηματικής στρατηγικής. Εάν δεν το κάνετε, μπορείτε να χάσετε τη νέα αξία που δημιουργείται στη βιομηχανία ή ακόμα και να μείνετε πίσω και να αντιμετωπίσετε νέα προβλήματα.

7. Η "υπόθεση σεναρίων" είναι ένα σημαντικό εργαλείο επιχειρηματικής στρατηγικής


Η τελευταία από τις αρχές της επιχειρηματικής στρατηγικής δεν είναι η λιγότερο σημαντική. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι τα γεγονότα και οι αριθμοί μπορούν να φτάσουν μέχρι τόσο μακριά. Πρέπει να μετατρέψετε τα δεδομένα σε υποθέσεις που θα τροφοδοτήσουν τη διαδικασία προβληματισμού σας. Ο συνήθης τρόπος εργασίας με παραδοχές με δομημένο τρόπο είναι η υπόθεση ενός σεναρίου. Αυτή η τεχνική βοηθά τη διαδικασία προβληματισμού σας προσφέροντας σας πιθανές μελλοντικές επιλογές για την εταιρεία σας. Πιστεύω ότι η υπόθεση σεναρίων είναι μια κρίσιμη ικανότητα για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την επιχειρηματική στρατηγική. Κάθε ηγέτης θα πρέπει τουλάχιστον να κυριαρχήσει στα βασικά ώστε να μην χρειάζεται έναν σύμβουλο στρατηγικής για κάθε διαδικασία ή τουλάχιστον να τον βοηθήσει να δοκιμάσουν τα μοντέλα σεναρίων που μπορεί να παρουσιάσει ο σύμβουλος στρατηγικής.

Πηγή: www.jeroen-de-flander.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου