Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Η ζώνη στο πίσω κάθισμα δεν είναι για "ομορφιά"!


Η ζώνη στο πίσω κάθισμα δεν είναι για "ομορφιά"! www.benefitfs.gr

Όταν καθόμαστε στην θέση του οδηγού ή του συνοδηγού, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να φορέσουμε ζώνη ασφαλείας. Κάτι που μάλλον θα αγνοήσουμε, όταν είμαστε στο πίσω κάθισμα.


Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας, μόλις το 23% των Ελλήνων φορά ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα. Δυστυχώς είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα είναι υποχρεωτική, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ελλάδα. Επομένως οι συνεπιβάτες δεν έχουν τον «φόβο» ενός προστίμου.
Όμως δεν θεωρούμε πως είναι αυτός ο σημαντικότερος λόγος. Στην πραγματικότητα οι συμπολίτες μας, ελάχιστα έχουν συνειδητοποιήσει, πόσο απαραίτητη είναι η ζώνη ασφαλείας και στα πίσω καθίσματα.
Ούτε τα πρόσωπα που μας αγαπούν και, συχνά, μας υπερπροστατεύουν. Φυσικά αναφερόμαστε στις μητέρες μας. Σίγουρα, αν πρόκειται να οδηγήσουμε, θα ακούσουμε την φράση «να φορέσεις ζώνη»!
Όμως, δεν θα ακούσουμε την καλοπροαίρετη μητρική συμβουλή, αν πρόκειται να βρεθούμε στο πίσω κάθισμα. Δεν νομίζουμε πως υπάρχει καλύτερο παράδειγμα, από την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει σε έναν κρίσιμο τομέα της οδικής ασφάλειας.

«4 τόνοι στο πίσω κάθισμα»


Οι ζώνες ασφαλείας στο πίσω κάθισμα κάθε άλλο παρά «διακοσμητικές» είναι
. Στην πραγματικότητα προσφέρουν πολλαπλή προστασία, όπως αποδεικνύουν οι απλοί νόμοι της φυσικής.
Διότι σε περίπτωση ατυχήματος, χωρίς ζώνη ασφαλείας, ο συνεπιβάτης θα τιναχτεί μπροστά. Έαν το αυτόκινητο έχει αναπτύξει ταχύτητα, για παράδειγμα 90χλμ/ωρα, το σώμα του συνεπιβάτη μπορεί να αναπτύξει δυναμική πρόσκρουσης 4 τόνων!
Μοιάζει περιττό να αναφέρουμε τι σημαίνει αυτό το ενδεχόμενο για την σωματική ακεραιότητα του οδηγού και του συνοδηγού. Επομένως η ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα προστατεύει τόσο εμάς, όσο και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πηγή: www.anytime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου